Studiul realizat de echipe de experți din cadrul University College London și Universității din Kent arată o majorare de până la patru ori a nivelului de conținut misogin pe care algoritmul TikTok îl promovează, pe o perioadă de cinci zile de monitorizare. Cercetarea demonstrează cum acest tip de conținut dăunător este prezentat ca o formă de divertisment prin intermediul proceselor algoritmice ale rețelei sociale. 

Mai concret, cele două echipe au intervievat tineri care produc conținut online radical sau care interacționează cu astfel de conținut, iar pe baza unor caracteristici comune, au creat profiluri de adolescenți, care ar putea fi vulnerabili la radicalizare. Mai departe, de pe aceste noi profiluri au fost urmărite câte o mie de videoclipuri promovate de aplicație în cadrul paginii “Pentru tine”. După patru zile, numărul de clipuri cu conținut misogin a crescut de la 13% din totalul celor recomandate la 56%. 

Echipele au conchis că materialele care promovează ură și misoginism sunt aduse în fața tinerilor, iar băieții care suferă de anxietate și au o sănătate mintală precară sunt cei mai predispuși riscului de a urma un astfel de comportament. Dr. Kaitlyn Regehr, a explicat: Procesele algoritmice ale TikTok și ale altor platforme de socializare țintesc vulnerabilitățile oamenilor, precum singurătatea sau sentimentul de pierdere a controlului, și aduc în fața acestor persoane conținut dăunător. Pe măsură ce tinerii consumă astfel de conținut dăunător, precum automutilare sau extremism, pentru ei devine o formă de divertisment”.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai TikTok a declarat că metoda pe care experții au folosit-o în cadrul studiului “nu reflectă modul în care oamenii reali experimentează TikTok, iar misoginismul a fost interzis de mult timp pe platformă.

În timp ce demersul a analizat algoritmul TikTok, cercetătorii spun că aceleași descoperiri pot apărea și după studierea altor rețele sociale. Aceștia au lansat un apel la o abordare a problemei de tip “dietă digitală sănătoasă”, mai degrabă decât prin interzicerea totală a platformelor. 

Sursă: The Guardian

Foto: Josefkubes | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday