Probele medicale erau depozitate în rezervoare răcite cu azot lichid, la o temperatură de -190°C, iar întreruperea aprovizionării cu azot lichid la 16 dintre aceste rezervoare criogenice s-a petrecut între 22 și 23 decembrie. Rezervoarele pot funcționa timp de patru zile fără azot lichid suplimentar, dar întreruperea a fost de cinci zile, lucru care a dus la distrugerea unora dintre țesuturile utilizate pentru cercetările medicale.

Matti Sällberg, decanul universității, spune că a fost lansată o anchetă internă, iar incidentul a fost raportat și la poliție, deși nu există urme de sabotaj.

Deși valoarea estimată a mostrelor distruse nu este foarte mare (circa 30 de milioane de euro), ele erau foarte importante pentru cercetările în domeniul leucemiei, fiind adunate în 30 de ani de la pacienți care au suferit de această boală a sângelui. 

Institutul este cunoscut în domeniul cercetărilor medicale și, de asemenea, aceasta găzduiește Adunarea Nobel, care alege anula câștigătorul premiului pentru medicină.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Berk Ozdemir | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday