Conform Financial Times, tranzacțiile prin cele două bănci au fost coordonate de către compania iraniană Petrochemical Commercial Company (PCC), controlată de statul iranian. Aceasta face parte dintr-o rețea pe care SUA o acuză că a strâns sute de milioane de dolari pentru Forța Al-Quds, a Gardienilor Revoluției Iraniene, și că a colaborat cu agențiile de informații rusești pentru a strânge bani pentru grupuri militante radicale susținute de Iran.

Atât PCC, cât și filiala sa britanică PCC UK se află sub incidența sancțiunilor SUA din noiembrie 2018. Astfel, potrivit documentelor confidențiale citate de FT, Iranul s-a folosit de băncile britanice Lloyds și Santander UK, unde a deschis conturi bancare pentru companii paravan, deținute de fapt de PCC UK, pentru a face transferuri de bani pe plan internațional. 

Încă din 2018, PCC s-a folosit de companii cu sediul în UK pentru a obține fonduri din China, mai subliniază FT. De exemplu, una dintre aceste societăți, Pisco UK, deținută aparent de un cetățean britanic numit Abdollah-Siauash Fahimi, a folosit un cont de afaceri la banca Santander UK, însă documentele analizate arată că, de fapt, Pisco este controlată în totalitate de PCC, iar Fahimi a semnat un acord pentru a deveni director al PCC. 

Trezoreria SUA a acuzat anul trecut companiile petrochimice iraniene că folosesc mai multe entități false pentru a evita sancțiunile, prin direcționarea vânzărilor prin Asia. Un fost oficial al Departamentului de Stat al SUA, care s-a ocupat de sancțiuni și operațiuni de combatere a terorismului care vizau Iranul, a declarat că schema a arătat cum entități care se află în strânsă legătură cu Forța Quds a Gardienilor Revoluției Iraniene continuă să folosească Londra ca centru al operațiunilor financiare, ceea ce “nu numai că reprezintă un risc major, dar nu este în concordanță cu politica declarată față de regimul iranian”.

Investigația completă FT

Foto: Alberto Clemares | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday