Reprezentanții startup-ului KoBold Metals au anunțat că au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai mare zăcământ de cupru al Zambiei din ultimul secol. “Mingomba” se regăsește în provincia de nord Copperbelt și are potențialul de a deveni una dintre primele trei mine de cupru de înaltă calitate din lume.

În context, SUA au lansat un demers de dezvoltare a infrastructurii miniere în țările africane, în încercarea de a slăbi controlul Chinei asupra pieței mineralelor esențiale în domeniile apărării, energiei din surse regenerabile și vehiculelor electrice. Mai concret, SUA sprijină dezvoltarea unei căi ferate pentru transportul de metale, care leagă Congo și Zambia de un port din Angola, la Atlanticul de Sud.

Financial Times (FT) subliniază că întrecerea dintre cele două țări are loc pe măsură ce la nivel mondial, guvernele depun eforturi pentru a-și electrifica sistemele de transport și pentru a crește ponderea de energie verde consumată. În ceea ce privește cuprul, se preconizează o creștere puternică a cererii, întrucât este nevoie de acesta pentru realizarea liniilor de transmisie a energiei electrice, dar și la vehicule electrice și turbine eoliene. 

KoBold Metals utilizează inteligența artificială pentru a cerceta arhivele geologice istorice, inclusiv documente vechi și hărți pictate manual pe pânză, iar cu ajutorul unor algoritmi decide unde să înceapă exploatarea mineralelor. În ceea ce privește ultima descoperire, startup-ul își propune să producă cupru în valoare de două miliarde de dolari până la începutul anilor 2030.

Sursă: Financial Times

Foto: pdu.gov.zm

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday