Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se “gândește la înlocuirea comandantului-șef al forțelor armate Valeri Zalujnîi (foto), precum și la resetarea direcției conducerii țării”, având în vedere modul în care evoluează situația de pe front.

“Când vorbim despre acest lucru, mă refer la rotația unei întregi serii de lideri de instituții de stat, nu doar într-un singur sector, cum ar fi cel militar. Mă gândesc la această înlocuire a lui Zalujnîi, dar nu se poate spune că aici am înlocuit o persoană anume […] Așa că vorbesc despre o resetare, despre o înlocuire, mă refer la ceva serios, care nu privește o persoană, ci direcția conducerii țării”, a detaliat Zelenski, confirmând astfel zvonurile din ultimele săptămâni, care arătau că acesta ar dori înlăturarea lui Zalujnîi, comandantul-șef al Armatei Ucrainene.

În ceea ce privește situația de pe front, președintele ucrainean a spus că Armata Ucraineană se confruntă cu o “stagnare” din cauza întârzierii livrărilor de echipament militar. “Luptăm împotriva teroriștilor care au una dintre cele mai mari armate din lume, nu există suficientă muniție, avem nevoie de mijloace tehnice moderne”, a explicat acesta. Totuși, președintele ucrainean a remarcat avansul operațiunilor de pe mare, spunând că Ucraina a reușit să mențină coridorul destinat cerealelor prin Marea Neagră, ceea ce a adus rezultate pozitive pentru economie.

Referitor la situația de pe front, în regiunea Donekț, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) arată că militarii ruși au obținut, în ultimele zile, progrese marginale la șapte kilometri sud-vest de Bakmut, dar și la est și la nord-vest de Avdiivka, unde în prezent se află o uzină de cocs, cea mai mare din Europa. În plus, soldații au avansat marginal și la nord-vest de Marinka, tot pe fondul luptelor poziționale.

Surse: Pravda, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday