Update: Pe lângă bilanțul victimelor, emis de autorități, alte 1.600 de persoane au rămas fără adăpost în urma incendiilor de pădure, care au cuprins periferia orașului de coastă Vina del Mar, situat la 120 km vest de capitala Santiago și în care locuiesc aproximativ 300.000 de persoane. Deși incendiile de vegetație nu sunt neobișnuite în timpul verii din emisfera sudică, aceste incendii recente reprezintă cel mai grav dezastru național al țării de la cutremurul din 2010, în urma căruia au murit aproximativ 500 de persoane.

Știrea inițială: Președintele Gabriel Boric a avertizat că numărul morților ar putea crește, pe măsură ce patru incendii majore se extind în regiunea Valparaiso. A avertizat populația din zonele afectate că focul avansează rapid și condițiile climatice îngreunează eforturile pompierilor. Mii de oameni au fost îndemnați să se evacueze.

Ministrul de Interne, Carolina Tohá, a declarat sâmbătă că 92 de focare au izbucnit în centrul și sudul țării, unde temperaturile au fost neobișnuit de ridicate în această săptămână. De asemenea, se înregistrează vânt puternic și umiditate scăzută.

Modelul meteorologic El Niño a provocat secetă și temperaturi mai ridicate decât de obicei de-a lungul vestului Americii de Sud, crescând riscul de incendii. În ianuarie, peste 17.000 de hectare de vegetație au fost distruse de incendii în Columbia.

Sursă: AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday