Protestele femeilor ruse care cer reîntoarcerea de pe front a soților, fiilor și fraților lor, care au fost mobilizați după decretul președintelui Vladimir Putin din septembrie 2022, iau amploare. Procuratura din Moscova a declarat că mitingul de sâmbătă nu a fost coordonat cu autoritățile, și a emis un avertisment cu privire la convocarea și participarea la evenimente în masă neautorizate.

Poliția rusă a intervenit și le-a ordonat reporterilor de la fața locului să urce într-un autobuz, după care i-a dus la o secție de poliție. Martorii au relatat că cei aproximativ 20 de bărbați reținuți purtau veste care semnalau că reprezintă presa. Au fost eliberați câteva ore mai târziu, fără să fie puși sub acuzare. Un număr neprecizat de persoane au fost reținute și în alte locații din centrul Moscovei, în timp ce protestau împotriva mobilizării.

Reuters relatează că un jurnalist de-al său a fost reținut, în timp ce acopereau protestul și le filma pe femeile care depuneau garoafe roşii la mormântul soldatului necunoscut, lângă zidurile Kremlinului din centrul Moscovei, împreună cu un reprezentant al France-Presse și unul de la AFP.

Jurnaliştii ar trebui să fie liberi să raporteze ştirile fără teama de hărţuire sau vătămare, oriunde s-ar afla. Ne angajăm să acoperim evenimentele mondiale într-un mod independent, imparţial şi de încredere, în conformitate cu principiile Thomson Reuters Trust”, a transmis agenția de presă.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday