Presa britanică scrie că Michelle O’Neill ar fi trebuit să devină prim-ministru încă din luna mai 2022, după ce formațiunea politică din care face parte, Sinn Fein, a obținut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare, depășind Partidul Democratic Unionist și, astfel, rezervându-și dreptul de a da primul ministru.

Partidul Unionist Democrat a boicotat atunci împărțirea puterii cu Sinn Fein (fost aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze) în semn de protest față de acordurile comerciale post-Brexit, iar Parlamentul a rămas fără o compoziție certă până săptămâna aceasta, când a ajuns la un acord cu guvernul.

Sinn Fein, a promis după alegerile din 2022 o “nouă eră” pentru Irlanda de Nord, după ce a câștigat cel mai mare număr de mandate în parlamentul de la Belfast. Obiectivul final al naționaliștilor este de a crea o Irlanda unită.

Liderul adjunct al partidului naționalist va conduce un executiv cu un vicepremier democrat, care, deși are aceleași atribuții ca și premierul, este un post mai puțin prestigios. Cele două partide, în coaliție cu formațiunile politice Alianța și partidul Unionist din Ulster, moștenesc o criză financiară, servicii publice în pragul colapsului, o infrastructură care “scârțâie” și un grad redus de încredere a populației în capacitățile guvernului.

În urmă cu doi ani, după ce partidul naționalist Sinn Fein a obținut victoria istorică la alegerile parlamentare, analiștii DW precizau că un prim-ministru care susține o Irlanda unită ar reprezenta o schimbare radicală în politica provinciei, iar O’Neil a declarat în trecut că o “conversație pozitivă este deja în desfășurare” cu privire la reunificarea Irlandei.

Surse: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday