Update ora 12:50: BBC relatează că guvernul irakian a transmis că cel puțin 16 persoane, inclusiv civili, au fost ucise, și alte 25 rănite, în urma atacului desfășurat noaptea trecută de armata americană.

Un purtător de cuvânt a descris atacurile, care au vizat milițiile și grupările susținute de Iran, drept o nouă agresiune împotriva suveranității Irakului.

Până la această oră, Siria nu a transmis un bilanț al victimelor, dar ministerul de Externe al țării a condamnat atacurile americanilor și a acuzat SUA că a declanșat un nou conflict în Orientul Mijlociu.

Știrea în formă inițială: Bombardierele americane au lovit noaptea trecută peste 85 de ținte, precum depozite de armament, centre de comandă și de antrenament, “ce aparțin milițiilor echipate și finanțate de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran”, în Irak și Siria.

Conform unui comunicat al armatei americane, la atac au participat numeroase avioane, inclusiv “bombardiere cu rază lungă decolate din Statele Unite” (probabil B1- Lancer și B2-Spirit). Printre țintele care au fost lovite se numără centre de comandă și control, depozite de rachete și de drone, baze de antrenament, precum și instalații logistice și de aprovizionare cu muniție ce aparțin milițiilor din cele două țări “finanțate de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran, care au facilitat atacuri împotriva forțelor SUA”.

Într-un comunicat separat emis de Casa Albă, Joe Biden transmite: “Atacul forțelor americane a avut loc la indicațiile mele și a vizat așezări din Irak și Siria pe care Gardienii Revoluției din Iran și milițiile afiliate acestora le folosesc pentru a ataca trupele americane. Răspunsul nostru a început astăzi. Acesta va continua în momentele și locurile pe care le vom alege noi. Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să știe acest lucru toți cei care ar putea încerca să ne facă rău: Dacă faceți rău unui american, vom răspunde.”

Aceste grupuri menționate de armata SUA sunt antrenate și finanțate de Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran, dar nu sunt neapărat conduse de acestea. Au lansat peste 170 de atacuri asupra bazelor americane din regiune începând cu 7 octombrie, deși Iranul a avut grijă permanent să precizeze că nu dorește un război cu SUA.

Atacul de vineri noapte este răspunsul american la atacul de acum câteva zile din Iordania atribuit unei grupări umbrelă, ce include filiala Hezbollah din Irak. Trei militari americani au murit și alți 40 au fost răniți în acest atac. SUA au avertizat încă de zilele trecute că pregătesc “o campanie ce ar putea dura săptămâni”, cu operațiuni militare și atacuri cibernetice.

Surse: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday