Marea Britanie a emis un avertisment pentru navigație, în contextul în care va efectua un test în largul coastei de est a statului Florida. Nu a specificat data exactă la care va avea loc, ci doar că se va fi încheiat până la 4 februarie.

Lansarea va avea loc de pe submarinul Trident HMS Vanguard, care cântărește 16 mii de tone și a costat patru miliarde de euro, fiind ultimul test înainte ca acesta să reintre în flota de descurajare nucleară a țării. În ceea ce privește locul, testul se va desfășura la aproximativ 90 kilometri de coasta de est a Floridei, pe o rază de 5.900 de kilometri. 

Ultimul test cu rachete ce pot transporta și încărcătură nucleară, efectuat de Marea Britanie, a avut loc în 2016, tot în largul coastei Floridei, dar atunci racheta Trident II D5 a deviat de la traseu. La fel ca acum, a fost folosit același submarin, care între timp a trecut printr-un program de reparații după ce, în timpul unor verificări, un șurub a căzut. Secretarul britanic al Apărării de la acel moment, Ben Wallace, a cerut mai multă transparență, deoarece submarinul are o importanță majoră în cadrul strategiilor pe care flota de descurajare nucleară a Marii Britanii le aplică. 

Testele de acest fel sunt programate cu mult timp înainte și nu au în mod direct legătură cu conflictele geopolitice. Totuși, cel de acum are loc în contextul crizei din Marea Roșie. De altfel, la începutul săptămânii, Grant Shapps, actualul secretar al Apărării, s-a întâlnit cu omologul american pentru a discuta despre amenințările din regiune. 

Din noiembrie și până acum, peste 30 de atacuri au fost efectuate asupra navelor care patrulează în zonă, în cadrul Operațiunii Prosperity Guardian, ce are drept scop protejarea transportului maritim din Marea Roșie. 

Sursă: The Telegraph 

Foto cu caracter ilustrativ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday