La data de 29.01.2024, Curtea de Apel București a respins apelurile declarate de 5 inculpați, la data săvârșirii faptelor agenți de poliție de frontieră în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, împotriva unei sentințe penale de condamnare pronunțată de Tribunalul Giurgiu, menținând pedepsele de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, aplicate de instanța de fond, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, informează DGA.

DGA informează că în cadrul procesului penal a mai fost condamnat un alt inculpat, la data săvârșirii faptei tot polițist de frontieră, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în cursul anului 2019,  cei 6  agenți de poliție de frontieră au pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 20 și 30 de euro, de la conducătorii auto ai autovehiculelor ce au tranzitat frontiera, prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, pe sensul de intrare în România, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii  atribuțiilor de serviciu”, precizează instituția.

Pentru a-i determina pe conducătorii auto să le ofere sume de bani sau foloase materiale, poliţiştii de frontieră invocau diverse nereguli constatate la documentele persoanelor şi autovehiculelor, lipsa unor autorizaţii și documente de însoţire a mărfurilor, situații faptice ce ar fi atras, în mod  implicit, efectuarea unor verificări suplimentare în punctul de frontieră, descărcarea, inventarierea şi chiar confiscarea mărfurilor transportate, verificarea amănunţită a pasagerilor şi aplicarea unor sancţiuni contravenţionale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday