FMI recomandă oficial guvernului României să majoreze impozitul pe proprietăți și chiar să introducă taxe de poluare pentru transporturi și construcții. Arată că statul nu va reuși să coboare deficitul bugetar sub 6% din PIB “în următorii câțiva ani”, în principal din cauza reformei pensiilor.

Instituția financiară internațională a prezentat concluzii preliminare după vizita din România, din această săptămână. FMI arată că pachetul de măsuri fiscale adoptat anul trecut reprezintă un pas în direcția corectă pentru creșterea veniturilor statului, dar prognozează deficite bugetare de peste 6% din PIB în următorii câțiva ani, din cauza costurilor fiscale ale noii legi a pensiilor: “Vor fi necesare noi măsuri pentru reducerea deficitului la niveluri sustenabile”, avertizează Fondul, care spune că deși legea face sistemul de pensii echitabil, aduce costuri suplimentare anuale de aproape 1,5% din PIB pentru o perioadă mai lungă. 

În privința inflației, FMI recomandă păstrarea dobânzilor la un nivel ridicat până când vor exista “dovezi mai ferme” că aceasta se îndreaptă către ținta BNR. Specialiștii se așteaptă ca indicatorul să revină la 2% spre finalul anului viitor, dar subliniază că majorările salariale, alături de alți factori, pot îngreuna acest proces. Totodată, preconizează o creștere economică apropiată de 3% pentru 2024, pe măsură ce consumul și cererea externă cresc.

Fondul Monetar Internațional identifică drept primă prioritate politică restabilirea solidității finanțelor publice, prin reducerea deficitului la sub 3% din PIB pe termen mediu, pentru a stabiliza datoria publică și a asigura finanțarea statului de pe piețele internaționale. Organizația spune că reforma sistemului de pensii și alte măsuri luate deja de executiv sunt binevenite, dar au un potențial scăzut de a contribui la ajustarea fiscală, mai ales pe termen scurt: Veniturile fiscale ale României sunt mult sub nivelurile țărilor cu profil asemănător și prea scăzute pentru a sprijini serviciile publice la standarde europene. Prin urmare, nu există o cale realistă de urmat, fără o reformă substanțială a politicii fiscale”

Printre soluțiile identificate de FMI, se numără eliminarea lacunelor și scutirilor privind impozitul pe venit, scăderea pragului pentru microîntreprinderi, creșterea veniturilor din TVA, introducerea unei taxe pe carbon în transporturi și construcții sau a unei accize suplimentare la combustibilii fosili, creșterea impozitului pe proprietate și crearea unui mecanism pentru extinderea poverii fiscale rezultate din reforma pensiilor. 

Sursă: Comunicatul FMI

Foto: Vlad Ispas | Dreamstime

Folosim cookies