Guvernul regional catalan a anunțat mai multe restricții care intră în vigoare de vineri, după ce rezervele de apă scăzut până la 16% din capacitatea maximă, în condițiile în care în unele zone nu a mai plouat de trei ani, după cum afirmă autoritățile.

Administrația locală vrea ca rezidenții să-și reducă consumul de apă cu 5%, iar fermierii cu până la 80%. În cadrul unui prim set de măsuri, care ar putea fi înăsprit dacă situația nu se îmbunătățește, consumul permis de apă va fi redus la 200 de litri de la 210 de litri de persoană pe zi. Măsura va afecta șase milioane de persoane din două sute de sate și orașe, inclusiv din Barcelona, al doilea oraș ca mărime din Spania.

Piscinele publice și private din Barcelona vor fi închise, cu excepția celor din centrele sportive. Parcurile nu vor mai fi udate, dar apele subterane și reziduale vor fi folosite pentru a uda cei 35 de mii de copaci din oraș. Nu vor mai fi permise dușurile pe plajă și nici pornirea fântânilor ornamentale. Parcurile acvatice și patinoarele se vor închide, iar spălarea mașinilor va fi limitată la uz comercial. Restricțiile vor rămâne în vigoare cel puțin în următoarele 15 luni. Planurile de reducere a presiunii apei au fost amânate, în parte pentru că locuitorii din Barcelona se mențin sub limita consumului zilnic de 200 de litri și, de asemenea, pentru că măsura i-ar discrimina pe cei care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor, explică autoritățile locale.

Peninsula Iberică se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 1.200 de ani, conform unui studiu. Oficialii iau în considerare să aducă apă în Barcelona cu vaporul, măsură folosită și în 2008, când nivelul rezervelor de apă era aproape de 20% de capacitatea maximă.

Sursă: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday