Smartlab, o stație spațială comercială dezvoltată de Airbus și Voyager Space Holding, este unul din numeroasele proiecte construite și operate în parteneriat cu NASA, care își propune să înlocuiască vechea Stație Spațială Internațională, care va ieși din serviciu în 2031, potrivit Bloomberg. 

Smartlab are un diametru de opt metri și va fi lansată complet asamblată în spațiu, într-un singur zbor, cu racheta Starship a SpaceX, cea mai mare și mai puternică realizată vreodată. Pentru proiect, NASA a acordat Voyager 160 de milioane de dolari, în urmă cu trei ani. Aceasta din urmă a adus în proiect Airbus în 2023.

Starship, la fel ca celelalte rachete ale SpaceX, este concepută să fie reutilizabilă, și are un rol crucial pentru ambițiile lui Elon Musk ca a sa companie să ducă, într-o bună zi, oameni pe Marte și pe Lună. Aceste obiective ar putea fi realizate abia în câțiva ani. 

Primele două zboruri de test, realizate în aprilie și noiembrie anul trecut, s-au încheiat cu explozii în aer, deși racheta a ajuns în spațiu, în timpul celui de-al doilea test. SpaceX se așteaptă să primească permisiunea pentru un nou test luna aceasta. 

Sursă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday