În timp ce șefii de stat și de guvern din țările Uniunii Europene se reunesc la sediul Consiliului European din Bruxelles, fermierii care protestează în fața unuia dintre sediile Parlamentului European au provocat cel puțin două incendii, au dărâmat o statuie din 1871 și au aruncat cu ouă și pietre înspre clădire.

În momentul în care au încercat să spargă barierele ridicate în jurul instituției, forțele de ordine i-au îndepărtat cu tunuri cu apă. Sediul Parlamentului European și cel al Consiliului European se află la doar câteva străzi distanță, notează Reuters.

The Brusells Time scrie că protestatarii au început să se adune încă de noaptea trecută și au adus peste o mie de tractoare și utilaje, astfel că traficul a fost dat peste cap pe străzile din jurul instituțiilor europene. Poliția a închis străzile, iar operatorul de transport public a îndemnat localnicii să folosească metroul, pentru că și traseele autobuzelor au fost date peste cap.

Roberta Metsola, președintele legislativului european, le-a declarat că “vă vedem și vă auzim. Dacă doriți ca vocea voastră să fie auzită, faceți-o auzită și în iunie, când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European”. Ea a spus că manifestațiile scot în evidență faptul că există sectoare din societate care nu sunt ascultate.

Protestatarii reclamă că nu sunt plătiți suficient și că sunt sufocați de taxe și reglementări de mediu, care îi pun în dificultate, în comparație cu fermieri din alte țări, unde regulile sunt mai relaxate.

Oficial, criza fermierilor nu figurează pe agenda Consiliului European, dar aceasta va fi discutată, cel puțin marginal, încheie Reuters. Liderii europeni sunt mai preocupați să-l determine pe Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, să nu blocheze un pachet de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei.

Surse alternative: The Brussels Time, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday