Comitetul de Audit al Mediului (Environmental Audit Committee) avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, anual în Marea Britanie, în jur de 10 mii de persoane ar putea muri, din cauza temperaturilor extreme. Potrivit raportului, încălzirea globală ar putea costa, de asemenea, economia britanică 60 de miliarde de lire sterline pe an. ”Este aici, este un pericol prezent și vine către noi destul de repede. Avem nevoie de un plan acum. Cu cât îl amânăm mai mult, cu atât vom fi mai expuși riscului”, a declarat șeful comitetului pentru Sky News.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2022 s-au înregistrat 4.500 de decese cauzate de căldura puternică. Mai mult, în iulie 2022, Agenția britanică de Securitate Sanitară a emis prima alertă de căldură de “nivel 4” din istorie, pe fondul temperaturilor de  40 de grade Celsius, înregistrate pentru prima dată în istoria țării.

Căldura puternică afectează în special persoanele cu vârste de peste 65 de ani, dar și pe cele cu afecțiuni. De asemenea, are efecte și asupra sănătății mintale, crescând riscul de sinucidere.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că locuințele din Marea Britanie nu sunt adaptate pentru a face față temperaturilor ridicate: “Cei mai mulți oameni care mor [în timpul valurilor de căldură], mor în case supraîncălzite. Cei mai mulți dintre oamenii care sunt mai puțin productivi când este cald lucrează în birouri care se supraîncălzesc. Trebuie să existe un program urgent de modernizare pentru a face casele și birourile noastre mult mai bune pentru a face față căldurii”. Din acest motiv, printre măsurile solicitate, care fac parte dintr-un plan ce se va desfășura pe o perioadă de cinci ani, se numără modernizarea locuințelor și a birourilor cu tehnologie de răcire pasivă, cum ar fi obloanele exterioare. 

Sursa: Sky News

Foto: Paul Maguire | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday