Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, a votat proiectul de lege ce ar putea garanta prin Constituție dreptul la avort. Dacă 493 de deputați s-au pronunțat “în favoare”, doar 30 s-au opus. Urmează votul în Senat, iar dacă și aici rezultatul va fi favorabil, executivul are la dispoziție două proceduri: fie un referendum la nivel național, fie un vot al celor două camere reunite, cu majoritate de trei cincimi. Guvernul mizează pe cea de-a doua metodă, conform Associated Press.

În cazul în care legea va fi adoptată, Franța va deveni prima țară din lume care include dreptul la avort în Constituție, potrivit unui expert constituțional și unui deputat responsabil de parcursul legislativ. 

Mai exact, guvernul vrea ca articolul 34 din Constituția Franței să fie modificat pentru a prevedea că “legea determină condițiile în care se exercită libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”. Deși niciunul dintre principalele partide politice franceze nu pune sub semnul întrebării dreptul la avort, unii membri ai majorității conservatoare din Senat au criticat formularea propunerii, ceea ce face mai incertă adoptarea sa în Senat. 

Consacrarea prin Constituție a dreptului la avort a devenit o prioritate pentru guvernul francez, după ce Curtea Supremă a SUA și-a anulat, în 2022, o hotărâre veche de 50 de ani, prin care a fost garantat dreptul la avort, în primele două trimestre de sarcină (decizia Roe vs. Wade). În absența unei reglementări la nivel federal, fiecare stat american își poate stabili propria legislație în materie de întrerupere de sarcină.  CNN amintește că, În Europa de Est, Ungaria și Polonia au introdus recent restricții privind accesul la avort.

Surse alternative: CNN, Associated Press

Foto: Nadzeya Haroshka | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday