Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a anunțat că hackerii au căpătat acces la 250 de GB de date, o parte documente personale și o parte despre dispozitivele electronice ale Parlamentului. Oficialul nu a oferit mai multe detalii și nici nu a specificat dacă atacatorii cibernetici au cerut răscumpărare.

Declarația completă a ministrului Ivan: “Au fost extrase date de 250 GB, o parte documente personale, o parte date despre dispozitivele electronice ale Parlamentului. Se va emite un raport tehnic în baza căruia președintele Camerei Deputaților se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Responsabilitatea pentru site este a STS-ului și a Camerei Deputaților. După constituirea cloudului guvernamental, vom avea una dintre cele mai sigure infrastructuri digitale din lume. În fiecare an, avem o creștere cu 10-12% a atacurilor asupra firmelor și instituțiilor publice.”

Totuși, Serviciul de Telecomunicații Speciale transmite că nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres. Anterior, Secretariatul General al Guvernului a precizat că nu a fost primită nicio cerere de răscumpărare a datelor și că majoritatea sunt informații deja prezente pe site sau care putea fi dezvăluite, în baza legii privind liberul acces la date de interes public (legea nr. 544/2001).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday