Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care se aplică retroactiv începând cu 25 decembrie 2021, va anula cel mai probabil performanța Comitetului Olimpic Rus (denumirea sub care este primită delegația rusă să participe la Jocurile Olimpice) la proba de patinaj artistic de la Olimpiada de iarnă de la Beijing din 2022, unde a obținut medalia de aur. Ca urmare, echipa SUA, care s-a clasat pe locul secund, este acum în poziția de a primi aurul. În această situație, Japonia ar obține argintul, iar Canada bronzul. O decizie oficială în acest sens va fi anunțată de Uniunea Internațională de Patinaj și de Comitetul Olimpic Internațional, posibil în luna martie. Totuși, prin faptul că suspendarea se aplică începând cu 2021, Valieva ar trebui să poată concura la Jocurile Olimpice din 2026.

Valieva a fost testată anti-doping în perioada Crăciunului din 2021, dar testul pozitiv nu a fost dezvăluit decât pe 8 februarie 2022, după ce concurase deja la Jocurile de la Beijing în proba pe echipe. Rusoaica, atunci în vârstă de 15 ani, a fost testată pozitiv pentru consumul de trimetazidină, un medicament pentru inimă interzis de Agenția Mondială Anti-Doping, deoarece are ca efect “transmiterea unei cantități mai mari de sânge și oxigen către mușchi și poate îmbunătăți rezistența sportivilor”.

Atunci, Curtea de Arbitraj Sportiv a decis să îi permită sportivei să concureze în continuare, pe motiv că menținerea suspendării i-ar cauza “pagube ireparabile”, invocând circumstanțe excepționale, printre care statutul sportivei de “persoană protejată” conform Codului Mondial Antidoping. Definiția unei “persoane protejate” include sportivii care nu au împlinit încă 16 ani la momentul unei încălcări a regulilor anti-doping. 

Patinatoarea Kamila Valieva a declarat la momentul izbucnirii scandalului că a luat din greșeală medicamentele pentru inimă ale bunicului său, iar din această cauză a ieșit pozitivă la testul anti-doping.

Surse: Washington Post, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday