Două activiste de mediu, parte a grupului Riposte Alimentaire, au intrat în muzeul Luvru din Paris în această dimineață și au aruncat supă în tabloul Mona Lisa, în semn de protest. Femeile au invocat dreptul la hrană sănătoasă și sustenabilă” argumenând că “sistemul agricol francez este bolnav”. 

Deoarece tabloul este protejat de un geam antiglonț, nu sunt șanse ca opera de artă să fi fost deteriorată. Geamul a fost instalat la începutul anilor 1950, când un vizitator a turnat acid peste pictură, provocând pagube.

Tabloul Mona Lisa a fost vandalizat în repetate rânduri de-a lungul anilor. Cel mai recent eveniment de acest fel a avut loc în 2022, când un alt activist de mediu a aruncat cu plăcintă în tablou, îndemnând oamenii să se “gândească la Pământ”. 

În contextul crizei climatice, un număr mare de activiști de mediu din alte țări europene au recurs la gesturi asemănătoare anul trecut, pentru a atrage atenția asupra pericolelor care amenință planeta. 

Surse: BBC, BFMTV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday