Conform SBU, deturnarea de fonduri a implicat achiziția a 100.000 de obuze de mortier pentru armată. Concret, raportul arată că un contract pentru obuze a fost încheiat cu Lviv Arsenal în august 2022 – la șase luni de la începerea războiului – și că plata a fost făcută în avans. “Dar investigațiile arată că nu a fost furnizat niciodată armamentul, iar banii au fost apoi transferați în alte conturi din străinătate”, explică SBU, care arată că frauda a fost coordonată de oficiali ai ministerului, cu sprijinul managerilor Lviv Arsenal. Unul dintre suspecți a încercat să fugă din Ucraina cu puțin timp înainte de publicarea anchetei.

Corupția în cadrul armatei a fost o problemă deosebit de sensibilă în Ucraina, care încearcă să limiteze acest fenomen pentru a nu-i fi blocată aderarea la UE. Ministrul apărării, Oleksii Reznikov, a fost demis în septembrie anul trecut din cauza mai multor cazuri de corupție, în ciuda faptului că se bucura de o reputație solidă în discuțiile cu aliații occidentali. Deși nu a fost acuzat că ar fi fost implicat personal în acte de corupție, mai multe cazuri au afectat armata în timpul conducerii sale, inclusiv unul pentru aprovizionarea trupelor cu alimente, iar altul privind achiziția de îmbrăcăminte pentru militari.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday