Sute de mii de oameni au ieșit sâmbătă în stradă în mai multe orașe germane, ca parte a mișcării de protest față de acțiunile extremiste și față de popularitatea tot mai mare a partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Manifestații au avut loc în 30 de orașe, iar aproximativ 100 de mii de persoane au participat la protestul de la Düsseldorf, conform polițiștilor.

Alte proteste au avut loc, de asemenea, în orașul nordic Kiel (aproximativ 11.500 de participanți), precum și în Frankfurt și Lübeck, unde au fost aproximativ 8 mii de manifestanți. La Aachen și Marburg au fost prezente aproximativ 12 mii de persoane, iar 6 mii în Kaiserslautern și 4 mii în Worms, au declarat oficialii germani.

Demonstrațiile au coincis cu celebrarea Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului – 27 ianuarie, data din 1945 la care a fost eliberat lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau. Ministrul apărării, Boris Pistorius, s-a alăturat unui protest în orașul său natal, Osnabrück, unde au fost prezenți 25 de mii de protestatari. Făcând referire la discuțiile dintre AfD și neo-naziști, pe tema expulzării imigranților, Pistorius a afirmat că “democrația din Germania este în acest moment sub presiune. Asta nu înseamnă nimic altceva decât că vor să se întoarcă la vremurile întunecate ale discriminării, inegalității și nedreptății”.

Valul de mobilizare împotriva extremismului a fost declanșat de un articol din 10 ianuarie al publicației de investigații Correctiv, care a dezvăluit că membrii AfD și reprezentanți ai mișcării neo-naziste au discutat despre expulzarea imigranților și a minorităților, inclusiv a celor care sunt cetățeni germani naturalizați. Aceste informații au stârnit reacții negative din partea opiniei publice, într-un moment în care AfD se află se afla pe locuri favorabile în sondaje, înaintea a trei alegeri regionale majore în estul Germaniei, unde partidul are cea mai mare susținere.

Surse: DW, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday