Fiecare țară și-a declarat separat oprirea finanțării Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA), urmând inițiativa SUA (cel mai mare donator), în urma informațiilor făcute publice vineri de autoritățile israeliene, conform cărora 12 angajați UNRWA au fost implicați în atacurile de pe 7 octombrie coordonate de Hamas. 

Ministerul britanic de Externe a declarat, într-un comunicat, că Marea Britanie este “îngrozită de acest act de terorism atroce, pe care guvernul l-a condamnat în repetate rânduri”, adăugând că orice finanțare a UNWRA va fi suspendată temporar, pe parcursul investigațiilor. Miniștrii de externe din Australia, Italia, dar și ministrul canadian al Dezvoltării internaționale au făcut declarații similare. 

Israel Katz, ministrul israelian de Externe, a anunțat că vrea să interzică accesul UNRWA în Gaza după finalizarea războiului, deoarece este “afiliată Hamas”. Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni oferă educație, asistență medicală și ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban. Personalul agenției afirmă că în prezent face eforturi pentru obține ajutor umanitar pentru cele aproximativ 1,7 milioane de persoane (aproape trei sferturi din populație) strămutate în cele 12 săptămâni de lupte.

Surse alternative: BBC, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday