Începând cu 31 ianuarie, fiecare transport de produse de origine vegetală și animală, considerate a avea un “grad de risc mediu” asupra sănătății, va fi supus unor controale care vor necesita prezentarea unor certificate de sănătate. În cazul produselor animale, certificatul va trebui să fie furnizat de un veterinar local, pentru a asigura ca produsele pot fi consumate. De asemenea, începând cu 30 aprilie, vor avea loc controale fizice la frontiere, pentru toate produsele aduse din UE.

Aceste măsuri fac parte din noile reglementări Brexit, implementate pentru protejarea biosecurității. Noile controale la frontieră îi vor face pe consumatorii și întreprinderile britanice să se confrunte cu costuri care vor depăși 500 de milioane de lire sterline, scrie Sky News, posibile întârzieri ale livrărilor, precum și penurii de alimente. Printre produsele vizate se numără florile, brânzeturile și alte produse lactate, carnea congelată și peștele.

Aproape 80% din importurile de legume și 40% din cele de fructe ale Marii Britanii provin din Europa. Lucrătorii din industria alimentară a avertizat deja că, în cazul în care astfel de controale ar fi introduse, prețurile fructelor și legumelor proaspete ar putea crește, per total, cu 200 de milioane de lire sterline. În acest sens, companiile și grupurile industriale europene consideră controale inutile, argumentând că acestea “reproduc verificări deja efectuate în țările UE”.

Importatorii britanici explică faptul că noile norme vor face costurile de transport să crească cu aproximativ 17% față de valorile din prezent, ceea ce va duce la creșterea prețurilor din magazine. Spre exemplu, Freddie Heathcote, directorul florăriei Green & Bloom, a declarat pentru Sky News că taxa de expediere prin anumite orașe britanice, cum ar fi Dover, va fi mai scumpă cu 20 – 45 de lire sterline pentru fiecare categorie de produse. 

Sursa: Sky News 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday