Descoperirea a fost detaliată într-un studiu publicat în revista Science Advances și întocmit de echipele de la UCLA și Universitatea din Oslo. Cercetătorii explică faptul că roverul NASA, Perseverance, aflat pe Marte, a colectat date care dovedesc existența unor sedimente lacustre antice, depuse de apa unui râu care a umplut cândva craterul Jerezo (Ilustrație NASA – craterul Jazero, așa cum ar fi putut arăta cu miliarde de ani în urmă, când era un lac), locul unde Perseverance a atins solul în 2021. Aparent, la marginea lacului se formase și o deltă, explică cercetătorii.

Datele au fost obținute datorită unor scanări ale solului marțian făcute de rover, pe parcursul a mai multor luni, în timp ce acesta traversa craterul Jerezo. Scanările le-au permis cercetătorilor de la NASA să observe subteranul, pentru a obține o vedere în secțiune transversală a straturilor de rocă de 20 de metri adâncime. 

Rocile urmează să fie aduse pe Pământ, unde vor fi studiate îndeaproape. Experții estimează că sedimentele s-au format cu aproximativ trei miliarde de ani în urmă. Descoperirea confirmă ipotezele oamenilor de știință potrivit cărora, în trecut, anumite porțiuni ale planetei Marte au fost acoperite de apă și, posibil, chiar anumiți microbi.

Sedimentele descoperite oferă o altă perspectivă a varietății planetei Marte, după ce în 2021, Perseverance a descoperit roci vulcanice, în timpul unei misiuni, lucru ce i-a surprins pe cercetători, care se așteptau ca roverul să descopere roci sedimentare, la vremea aceea. “Roverul a aterizat atunci pe roci vulcanice. Adevărata noutate aici este că acum am ajuns în deltă și vedem dovezi ale acestor sedimente lacustre, fiind unul dintre principalele motive pentru care am venit în această locație”, a explicat unul dintre autorii studiului.

Surse: Science Advances, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday