Politico scrie că, după ani de zile de “abordare rațională și blândă” a problemei pe care o reprezintă Budapesta și premierul Viktor Orban, diplomații europeni semnalează acum că vor să recurgă la o decizie radicală, mai exact excluderea Ungariei din procesul de vot al UE, dacă pune în continuare în pericol securitatea Ucrainei, țară în proces de aderare la blocul comunitar.

Cinci oficiali și diplomați europeni au declarat pentru Politico, sub anonimat, că mai multe țări membre ale UE sunt pregătite să acționeze împotriva Ungariei, în ceea ce ar fi o decizie istorică pentru blocul comunitar, care se bazează hotărâri în unanimitate.

Dacă premierul Viktor Orban va bloca din nou un acord (privind bugetul și ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina) la summitul din februarie, invocarea Articolului 7 pentru a priva Budapesta de drepturile sale de vot ar putea deveni o opțiune reală, a declarat un diplomat european.

Unele state membre UE din Europa Centrală și de Est se tem însă să recurgă la Articolul 7, au precizat mai mulți oficiali europeni, deoarece se gândesc că, în viitor, s-ar putea confrunta cu o situație similară în ceea ce privește problemele legate de statul de drept. În cazul în care se ajunge la un vot, premierul slovac Robert Fico va fi probabil elementul de incertitudine, pe măsură ce rămâne neclar se va poziționa alături de premierul ungar sau de restul țărilor UE.

Există, de asemenea, și riscul unei reacții negative chiar din partea Ungariei, mai relatează Politico. Suspendarea drepturilor de vot ar putea înstrăina și mai mult Budapesta de Uniunea Europeană”, a declarat Peter Kreko, directorul Institutului de cercetare și consultanță “Political Capital” cu sediul în Ungaria. Într-o dezbatere de săptămâna trecută, europarlamentarul maghiar Balázs Hidvéghi, din partidul lui Orban, a luat în derâdere opțiunea excluderii Ungariei din procesul de vot al UE, precizând că, în felul acesta, săpați groapa Uniunii Europene. Treziți-vă și întoarceți-vă din această direcție nebună”.

În acest context, Franța încearcă să îl convingă pe cale diplomatică și “pașnică” pe premierul Viktor Orban să se alinieze cu deciziile blocului comunitar. În luna decembrie, spre exemplu, președintele Emmanuel Macron l-a invitat pe premierul Ungariei la Paris cu ocazia unei cine private, iar, potrivit mai multor diplomați, oficialii francezi au vizitat discret Budapesta în ultimele două săptămâni, în încercarea de a îmbunătății relațiile bilaterale.

Majoritatea partidelor din Parlamentul European nu par însă să considere că “abordarea franceză” este abordarea corectă. Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care amenințau că vor lansa acțiuni legale împotriva Comisiei Europene, dacă va debloca fondurile europene pentru Ungaria, și condamnau eforturile deliberate, continue și sistematice ale Budapestei de a submina valorile UE.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday