Sute de mii de cetățeni ai UE au fost amendați pe nedrept pentru că au condus în zona Ulez din Londra (zonă cu emisii scăzute), în ceea ce este descris drept ”posibil una dintre cele mai mari încălcări de date din istoria UE”.

The Guardian scrie că agenția care reglementează transportul în Londra (Transport for London) este acuzată de cinci țări că a obținut ilegal numele și adresele cetățenilor săi, pentru a emite peste 320 de mii de amenzi, unele în valoare de mii de euro. Un oficial britanic cere o anchetă cât mai rapid, deoarece problema ar putea afecta reputația Londrei ca oraș deschis vizitatorilor.

După Brexit, Regatul Unit nu a mai avut acces automat la datele personale ale rezidenților UE. Autoritățile de transport din Belgia, Spania, Germania și Olanda au confirmat pentru The Guardian că datele șoferilor nu pot fi partajate cu autoritățile din Londra și susțin că acestea au fost obținute ilegal de Euro Parking Collection, un contractor al Transport for London.

În Franța, peste o sută de șoferi au intentat un proces în care susțin că datele lor au fost obținute în mod fraudulos, în timp ce șoferii de camioane olandezi au demarat acțiuni legale împotriva TfL pentru amenzi de peste 6,5 milioane de lire sterline, despre care susțin că au fost emise ilegal. Potrivit unui eurodeputat belgian, care a investigat problema, TfL tratează șoferii europeni ca pe o ”vacă de bani”, folosind datele obținute în mod ilegal pentru a emite amenzi nejustificate.

Multe dintre sancțiuni au fost emise către persoane care au vizitat Londra cu vehicule conforme cu Ulez (zonă cu emisii scăzute), dar care nu știau că trebuie să fie înregistrați în Euro Parking cu cel puțin 10 zile înainte de vizita lor. Neînregistrarea nu este considerată contravenție, conform regulilor Ulez, dar unii șoferi au primit totuși penalități. Pe de altă parte, TfL susține că amenzile sunt justificate deoarece nu a putut confirma dacă vehiculele sunt conforme pentru că nu erau înregistrate în Euro Parking.

Sursă: The Guardian

Sursa foto: AlenaKravchenko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday