Printre semnatari se numără patru foști directori ai serviciilor de securitate externă și internă ale Israelului, doi foști șefi ai Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), oameni de afaceri, ambasadori, oficiali guvernamentali și trei laureați ai Premiului Nobel pentru chimie – Aaron Ciechanover, Avram Hershko și Dan Shechtman.

Semnatarii îl critică pe Benjamin Netanyahu și coaliția pe care acesta a format-o pentru a susține “cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului” și încercările sale controversate de a modifica sistemul judiciar al țării, care au influențat inclusiv erorile de securitate din 7 octombrie. Scrisoarea a fost trimisă președintelui israelian Isaac Herzog, joi, iar vineri, președintelui parlamentului, Amir Ohana.

Credem că Netanyahu poartă responsabilitatea principală pentru crearea circumstanțelor care au condus la masacrul brutal a peste 1.200 de israelieni, rănirea a peste 4.500 de persoane și răpirea a peste 230 de persoane, dintre care peste 130 sunt încă ținute în captivitatea Hamas. Sângele victimelor este pe mâinile lui Netanyahu. Liderii Iranului, Hezbollahului și Hamas au lăudat în mod deschis ceea ce au văzut în mod corect ca un proces destabilizator și eroziv pentru Israel, condus de Netanyahu, și au profitat de oportunitatea de a dăuna și deteriora securitatea Israelului“, se arată în scrisoare.

Popularitatea lui Netanyahu a scăzut dramatic de la începutul celui de-al șaselea mandat ca prim-ministru, cu puțin peste un an în urmă. Opozanții acestuia au criticat eforturile sale de reformă judiciară – care au amenințat să declanșeze o criză constituțională și au divizat țara, cu luni de demonstrații masive și regulate. Un sondaj publicat săptămâna aceasta indică faptul că partidul politic al lui Netanyahu s-ar situa acum pe locul al doilea, la mare distanță de primul loc. Principalul partid este Unitatea Națională, condus de fostul șef de personal al IDF Benny Gantz, în prezent membru al cabinetului de război al lui Netanyahu. Totuși, următoarele alegeri nu sunt planificate până la sfârșitul anului 2026.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday