Naftogaz, compania energetică de stat a Ucrainei, a declarat că unul dintre centrele sale a fost ținta unui atac cibernetic la scară largă, iar site-urile web și centrul pentru apeluri sunt nefuncționale. CNN scrie că, la o primă vedere, pare că sistemele IT au fost ținta atacului și nu computerele industriale implicate în producție, astfel încât furnizarea energiei nu a fost afectată.

De asemenea, serviciul poștal național ucrainean, Ukrposhta, a raportat o “defecțiune tehnică semnificativă” în sistemele sale IT, iar Ukrtransbezpeka, agenție de stat care se ocupă cu siguranța transporturilor a raportat probleme cu centrul său de date. Inclusiv sistemul prin care se pot fi cumpărate bilete de tren a fost ținta atacului cibernetic

Organismul ucrainean care se ocupă de combaterea atacurilor cibernetice a transmis că specialiștii săi lucrează pentru rezolvarea tuturor problemelor. Din primele informații, ținta atacului a fost un centru de date pe care se bazează site-urile tuturor agențiilor menționate.

O sursă guvernamentală citată de Reuters sub protecția anonimatului a spus că există și alte ”victime” din sectorul financiar și bancar, în afara celor menționate, însă autoritățile au preferat să fie făcute anunțuri doar despre acelea care îi pot afecta în mod direct pe cetățeni.

Aceeași sursă a mai spus că, deși au fost numeroase, atacurile “nu au fost prea rele”, mai ales în comparație cu atacul de acum o lună efectuat asupra celui mai mare operator de telefonie mobilă din țară, Kyivstar, în urma căruia milioane de clienți au rămas fără semnal și internet.

Conform oficialului nu s-a stabilit pentru moment cine ar putea fi în spatele ataculuil, iar restabilirea site-urilor ar putea fi realizată în următoarele zile. CNN scrie că un utilizator de pe un forum de criminalitate cibernetică popular a postat, joi, un anunț de vânzare pentru un pachet de date, presupus furate din centrul de date ucrainean. Publicația amintește că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a efectuat constant atacuri cibernetice împotriva agențiilor ucrainene.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday