Datele preliminare ale JATO, companie specializată în monitorizarea informațiilor despre afacerile cu autoturisme, arată că, în 2023, Tesla Model Y s-a clasat pe primul loc în clasamentul vânzărilor pe majoritatea piețelor globale, inclusiv în Europa și în China. Astfel, compania fondată în 2003 reușește să aducă în istoria clasamentelor celor mai bine vândute mașini, pentru prima dată, un vehicul electric. 

Analiștii familiarizați cu situația remarcă faptul că creșterea vânzărilor globale ale Modelului Y este fără precedent […], ceea ce Tesla a reușit să realizeze cu Modelul Y într-un interval de timp atât de scurt este pur și simplu remarcabil”.

În total, în 2023 au fost vândute peste 1,23 de milioane de autovehicule Tesla Model Y, o creștere de 64% față de 2022. Potrivit datelor Asociației chineze a Producătorilor de Automobile, peste 456 de mii de unități au fost livrate în China în 2023, marcând o creștere de 45% față de 2022. De asemenea, în Europa, înmatriculările Modelului Y au crescut și au depășit 255 de mii de unități, peste cele ale modelelor preferate până acum, ca Dacia Sandero, Peugeot 208 și Volkswagen T-Roc. China și Europa sunt cele mai mari piețe de mașini electrice la nivel mondial.

JATO arată că prețul pentru modelul Y de la Tesla, în noiembrie 2023, a fost mai mic cu 18% în Germania și cu 23% în SUA. Astfel, scăderile de preț de-a lungul anului, combinate cu reputația Tesla, au contribuit la alimentarea cererii deja ridicate, conform analiștilor.

Clasamentul întocmit de JATO cu datele disponibile la acest moment pun Tesla model Y pe locul întâi, fiind urmată de modelul Toyota RAV4, cu 1,07 milioane de unități vândute, în creștere față de 1,02 milioane de unități în 2022, când era liderul pieței globale. Deși Toyota a avut un an destul de bun, în ciuda retrogradării în clasament, JATO subliniază că, spre deosebire de Tesla, nu poate oferi încă un model complet electric care să concureze.

Sursa: JATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday