Potrivit unor oficiali americani, care au vorbit sub anonimat pentru WSJ, SUA au obținut informații potrivit cărora filiala din Afganistan a ISIS, cunoscută sub numele de ISIS-K, plănuia un atac în Iran, la începutul acestui an. În consecință, oficialii americani i-au avertizat, în secret, pe cei din Iran cu privire la planurile teroriștilor.

“Înainte de atacul terorist al ISIS din 3 ianuarie 2024, în Kerman, Iran, guvernul SUA a furnizat Iranului un avertisment privat potrivit căruia există o amenințare teroristă în interiorul granițelor sale […] SUA și-au onorat <<datoria de a avertiza>>. Oferim aceste avertismente în parte pentru că nu dorim să vedem vieți nevinovate pierdute în atacuri teroriste”, a declarat unul dintre oficialii americani.

De asemenea, aceștia au menționat că informațiile transmise Iranului au fost “suficient de precise în ceea ce privește locația și suficient de rapide” încât Teheranul ar fi putut, teoretic, să oprească atentatul sau măcar să limiteze numărul victimelor. 

Oficialii americani au refuzat să spună ce canale au fost folosite pentru a avertiza Iranul, precum și să divulge detalii suplimentare despre ceea ce a fost transmis. De altfel, nu au dezvăluit nici dacă este pentru prima dată când Washingtonul transmite un astfel de avertisment iranienilor.

Cu toate acestea, Iranul nu a reușit să împiedice atacul sinucigaș cu bombă de la 3 ianuarie, din orașul Kerman (în sud-estul țării), care a vizat mulțimea ce-l comemora pe fostul comandant iranian Qassem Soleimani, ucis de SUA în 2020. 

Statele Unite împărtășesc în mod obișnuit avertismente privind o potențială activitate teroristă cu aliații și partenerii, iar, în unele cazuri, îi avertizează inclusiv pe potențialii adversari. În acest caz, SUA au alertat Iranul, cu toate că tensiunile dintre cele două state sunt în creștere și în contextul în care Teheranul înarmează periodic rebelii houthi din Yemen, precum și grupări teroriste din Siria și Irak, ce au efectuat peste 150 de atacuri asupra forțelor americane de la jumătatea lunii octombrie până în prezent, explica WSJ. Furnizarea unui astfel de avertisment ar putea fi o modalitate de a stimula dialogul pe teme de politică externă între două state între care există neînțelegeri.

Sursă: Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday