La sondaj au participat 1.250 de americani adulți, dintre care un procent de 40% și-au exprimat intenția de a vota pentru Trump, 34% pentru Biden, iar restul vor susține alți candidați, s-au declarat indeciși sau au susținut că nu vor vota. Sondajul are o marjă de eroare de trei puncte procentuale.

Trump și-a păstrat avantajul de 6% și în cazul în care americanilor li s-a prezentat o a treia opțiune, cum ar fi activistul Robert F. Kennedy Jr. În acest caz, Trump a primit 36% din intențiile de vot, Biden 30% și Kennedy 8%. 

Într-un alt sondaj, dat publicității la începutul lunii, cei doi principali candidați își împărțeau intențiile de vot. Agenția Reuters atrage atenția că astfel de demersuri, deși realizate la nivel național, nu surprind subtilitățile din Colegiului Electoral. Amintim că în SUA, după votul popular, Colegiul Electoral alocă voturile tuturor statelor și districtului Columbia către un candidat, pe baza populației lor.

Reuters notează că Biden și Trump par gata de “o revanșă”, după victoriile lui Trump în cursa internă republicană, în Iowa și, marți, în New Hampshire. În acest context, 67% dintre respondenții intervievați de luni până miercuri au răspuns că s-au săturat să vadă aceiași candidați la alegerile prezidențiale și că își doresc pe cineva nou. Totuși, numai 18% au spus că nu ar vota deloc, dacă ar avea de ales numai între cei doi. 

Șapte din zece respondenți, inclusiv jumătate dintre cei democrați, au fost de acord cu declarația că Joe Biden nu ar mai trebui să candideze, în timp ce 57% dintre persoane au spus că Trump nu ar mai trebui să participe la scrutin, inclusiv o treime dintre respondenții republicani.

În ochii opiniei publice, Joe Biden este prea bătrân ca să mai fie președinte (a împlinit 81 de ani în octombrie). Dacă trei sferturi din persoane au fost de acord cu această afirmație, jumătate au spus că același lucru poate fi afirmat și despre Donald Trump (77 de ani).

Nikki Haley, contracandidata lui Donald Trump în cursa internă republicană, a încercat să se folosească de această situație. În timpul unui discurs susținut marți, după anunțarea rezultatelor din New Hampshire, a declarat că “majoritatea americanilor nu vor o revanșă între Biden și Trump. Primul partid care va renunța la candidatul său octogenar va fi acela care va câștiga alegerile”. 

Totuși, în cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos, Trump are un avans uriaș în fața lui Haley, de 64% la 19%. Pentru cei doi urmează cursa internă din Carolina de Sud, unde Haley a fost guvernator între 2011 și 2017. Scrutinul va avea loc la finalul lunii viitoare. 

Prezența la vot se va menține probabil ridicată la alegerile generale din noiembrie, în parte pentru că alegătorii din ambele partide sunt foarte motivați să-și învingă rivalul. 59% dintre respondenții care au declarat că intenționează să voteze pentru Biden au spus că au fost motivați în primul rând de opoziția față de Trump. În schimb, doar 39% din susținătorii lui Trump spun că votul lor este unul împotriva lui Biden.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday