Banca Centrală Europeană (BCE) a păstrat neschimbate dobânzile de referință, la 4%, și a reafirmat angajamentul de a lupta cu inflația, ajunsă în decembrie 2023 la 2,9%. Instituția a încheiat un ciclu dur de zece majorări ale indicatorilor-cheie, la ședința din septembrie, de la care nu a mai operat schimbări. Ținta BCE este o inflație de 2%, despre care spune că ar putea fi atinsă în 2025.

În minuta care a urmat ședinței, BCE a semnalat că “guvernatorii consideră că dobânzile-cheie sunt la niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor aduce o contribuție substanțială la obiectivul de reducere a inflației. Deciziile viitoare vor asigura că ratele vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive, atât timp cât este necesar”. La conferința de presă de după anunțarea deciziei, Christine Lagarde, președintele instituției, a clarificat că “este prematur să discutăm despre reducerea ratelor”.

Totuși, investitorii sunt de părere că banca va fi forțată să facă acest lucru, la începutul primăverii, și să realizeze chiar cinci scăderi în succesiune rapidă. Banca centrală se confruntă cu o economie lentă a Zonei Euro și cu o stabilitate financiară fragilă, notează CNBC. Față de ultima ședință din anul trecut, banca centrală a renunțat la ideea că “presiunile interne ale prețurilor rămân ridicate”, semnalează și Reuters.

Dacă majorarea dobânzii de referință este văzută ca principală armă a băncii centrale pentru a combate inflația, ea poate avea un efect de încetinire, lucru care s-a văzut în Zona Euro. În al treilea trimestru al lui 2023, economia celor 20 de țări care folosesc moneda euro a scăzut ușor (-0,1%) și este de așteptat un astfel de rezultat și în ultimul trimestru, existând riscul de recesiune tehnică.

Surse alternative: Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday