Creșterea economică a fost susținută de majorarea cheltuielilor de consum și a reușit să îndepărteze temerile de recesiune pentru 2023. Astfel, PIB-ul SUA a înregistrat o creștere cu 3,3% în ultimul trimestru, în condițiile în care economiștii anticipau un avans de 2%. Creșterea pe tot anul trecut a fost de +2,5%.

Reuters comentează că rezistența economiei americane este determinată de o piață a muncii solidă, caracterizată printr-un număr redus de disponibilizări și salarii ridicate, care au susținut cheltuielile consumatorilor.

Estimările pesimiste ale economiștilor s-au bazat, într-o bună măsură, pe ritmul rapid în care Rezerva Federală a crescut dobânda de referință: “În ciuda costurilor mai mari de împrumut, consumatorii și guvernul SUA au continuat să cheltuiască și să susțină economia”, explică analiștii, care spun acum că și-au redus temerile privind o recesiune în SUA. 

Fed se va reuni săptămâna viitoare pentru a decide dacă va reduce dobâna de referință. Având în vedere situația actuală, este de așteptat să-și mențină rata de politică neschimbată în intervalul actual de 5,25%-5,50% și să înceapă o reducere ușoară spre jumătatea anului.

Surse: Reuters, FT 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday