Conform unui comunicat al instituției, în august anul trecut, un grup din cadrul spionajului militar ucrainean (GUR) a pătruns pe teritoriul Rusiei, unde a distrus un bombardier rusesc Tupolev TU-22M3 și a dezactivat alte două. Pentru a ajunge în zona vizată, agenții din cadrul GUR ar fi parcurs, pe jos, prin Rusia, peste 600 de kilometri. 

Aparent, este vorba despre operațiunea ce a vizat baza Soltsy din Novgorod. Pe 19 august 2023, Armata Rusă susținea că avioanele au fost avariate ca urmare a unui atac cu dronă, iar presa ucraineană scria, pe surse, că ar fi fost vorba de un sabotaj. La acea dată, Ministerul britanic al Apărării preciza că este puțin probabil ca drona menționată de Moscova să aibă raza de acțiune pentru a lovi la Novgorod din afara țării. The Guardian scria, tot în august 2023, citând oficiali ucraineni sub protecția anonimatului, că avioanele ar fi putut fi avariate de “drone controlate de sabotori GUR de pe teritoriul Rusiei”.

În cadrul misiunii a murit, însă, și un colonel ucrainean, Oleg Babii. După distrugerea avioanelor, pe 30 august, militarii ucraineni au fost prinși într-o ambuscadă organizată de ruși, ceea ce le-a provocat pierderi considerabile. În cadrul acestei lupte a murit colonelul Babii, explică GUR, care precizează că face aceste dezvăluiri în onoarea colonelului. Acesta a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Ucrainei, un premiu al ordinului “Steaua de Aur”, întrucât el a condus unitatea care a reușit să neutralizeze cele trei avioane rusești. 

GUR spune că misiunea reușită a unității lui Oleg Babii a afectat considerabil capacitatea Rusiei de a mai efectua atacuri asupra teritoriului ucrainean. Concret, funcționarea aerodromurilor și a bazelor de aviație cu rază lungă de acțiune ale Rusiei a fost destabilizată. Acest lucru a provocat pagube materiale, dar a creat și panică în rândul rușilor, atât civili cât și militari, afectând imaginea de “invincibilitate” a Rusiei, susține GUR. Pe lângă realizările din cadrul acestei misiuni, Oleg Babii a organizat încă din primele zile ale invaziei mai multe operațiuni în teritoriile ocupate de ruși.

Surse: PravdaUA și Comunicatul GUR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday