Update ora 18:45: Serviciile militare de informații ucrainene au dat publicității un comunicat referitor la avionul prăbușit în Belgorod. Au precizat că astăzi ar fi trebuit să aibă loc un schimb de prizonieri, dar că acesta a fost anulat.

În prezent, nu deținem informații fiabile și cuprinzătoare despre cine era exact la bordul avionului și câte persoane. Ucraina și-a îndeplinit toate obligațiile pentru pregătirea schimbului”, se arată într-un comunicat citat de Sky News. Ulterior, președintele Zelenski a recunoscut indirect că avionul a fost doborât, acuzând Rusia că “se joacă cu viețile prizonierilor, cu sentimentele familiilor acestora și cu emoțiile societății noastre”.

Kievul a precizat că ”partea ucraineană nu a fost informată cu privire la necesitatea de a asigura securitatea spațiului aerian în zona orașului Belgorod într-o anumită perioadă de timp, așa cum s-a făcut în mod repetat în trecut”.

Ministerul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, solicită o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Lavrov descrie prăbușirea avionului de astăzi drept un „atac terorist”. ”Partea ucraineană a lansat o rachetă de apărare aeriană din regiunea Harkov… a fost o lovitură fatală”, a spus acesta.

Rusia acuzase anterior Ucraina că este responsabilă pentru doborârea avionului. Ministerul rus al Apărării a susținut că radarele sale au detectat două rachete lansate din Ucraina, conform BBC.

Avionul a fost distrus de forțele armate ucrainene din zona Lyptsi, regiunea Harkov, folosind un sistem de rachete antiaeriene. Echipamentul radar al Forțelor Aerospațiale Ruse a detectat lansarea a două rachete ucrainene”, preciza instituția.

Update ora 14:10: Rusia și Ucraina oferă în continuare informații contradictorii despre avionul prăbușit în regiunea Belgorod. Potrivit Ministerului rus al Apărării, la bordul aeronavei prăbușite se aflau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni, și toți au murit. Guvernatorul regional a transmis că locul incidentului a fost izolat și investigațiile sunt în curs.

Șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat că avionul cu prizonieri de război ucraineni ar fi putut fi doborât de Armata ucraineană cu rachete americane Patriot sau IRIS-T germane. Șeful Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, a spus că “nu este prima dată când armata ucraineană își lovește propria casă” și a adăugat că autoritățile de la Washington și Bruxelles sunt în egală măsură responsabile pentru “uciderea prizonierilor de război în aer“.

De cealaltă parte, agenția guvernamentala ucraineana a transmis că investighează afirmațiile conform cărora avionul prăbușit transporta militari ucraineni, care urmau să fie eliberați într-un schimb de prizonieri. Armata ucraineană susține în continuare că avionul transporta rachete de apărare aeriană.

Avionul care s-a prăbușit – un IL-76 – este un avion cargo cu rază lungă de acțiune din epoca sovietică, care este în serviciu din 1975, potrivit Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene, relatează CNN. De obicei, funcționează cu un echipaj de zbor de șapte persoane și poate transporta o sarcină utilă de 50 de tone. Aeronava nu este concepută pentru pasageri.

Știrea în forma inițială: Un avion militar rusesc de marfă s-a prăbușit în regiunea Belgorod, din Rusia, aproape de granița cu Ucraina. Moscova pretinde că la bord se aflau 65 de prizonieri ucraineni, dar presa ucraineană susține că avionul transporta rachete antiaeriene.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, la bordul navei se aflau 65 de militari capturați din cadrul Armatei Ucrainene, 6 membri ai echipajului și 3 însoțitori: “La 24 ianuarie anul acesta, în jurul orei 11:00, ora Moscovei, un avion Il-76 s-a prăbușit în timpul unui zbor programat în regiunea Belgorod. O comisie s-a deplasat la locul prăbușirii avionului pentru a stabili cauzele dezastrului”. Autenticitatea imaginilor de pe rețelele de socializare nu a fost confirmată, momentan, dar acestea sunt distribuite masiv inclusiv de bloggeri ruși.

Surse ale Armatei Ucrainene au precizat pentru publicația Pravda faptul că, într-adevăr, avionul s-a prăbușit și că, de fapt, acesta ar fi transportat rachete pentru sistemul de apărare aeriană S-300.

Guvernatorul local Viaceslav Gladkov a declarat că un “incident” a avut loc în districtul Korochansky, la nord-est de orașul Belgorod: “O echipă de investigație și angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență lucrează în prezent la fața locului. Mi-am schimbat programul de lucru și merg în zonă. Toate detaliile mai târziu.”

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost supusă unor atacuri frecvente din partea Ucrainei în ultimele luni, inclusiv un atac cu rachete în luna decembrie care a ucis 25 de persoane.

Surse: TASS, BBC, Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday