Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie și de la Universitatea Washington din Seattle (SUA) arată că riscul de mortalitate în cazul unui adult scade cu 2% pentru fiecare an pe care l-a petrecut urmând o formă de învățământ. Datele au fost culese din țări industrializate, cum sunt Marea Britanie și SUA, dar și din țări în curs de dezvoltare, precum China și Brazilia.

Concret, potrivit studiului publicat în revista The Lancet Public Health, finalizarea școlii generale, a liceului și a facultății echivalează cu o viață întreagă de alimentație sănătoasă, reducând riscul de deces cu 34%, în comparație cu riscul pentru persoanele care nu au urmat nicio formă de învățământ. La extrema opusă, absența oricărei forme de educație este la fel de dăunătoare pentru sănătatea adulților ca și consumul a cinci sau mai multe băuturi alcoolice, zilnic, sau ca fumatul a zece țigări în fiecare zi, timp de zece ani. 

Deși beneficiile educației asupra speranței de viață au fost recunoscute cu mult timp în urmă, această cercetare este prima care calculează numărul de ani de școlarizare și legătura lor cu reducerea ratei mortalității. Analiza a constatat, de asemenea, că îmbunătățirile în ceea ce privește longevitatea sunt similare în țările bogate și în cele sărace și indiferent de sex, clasă socială și demografie.

Neil Davies, profesor de statistică medicală la University College of London și expert în legăturile dintre educație și sănătate, nu a fost implicat în realizarea studiului. El a apreciat că lucrarea este impresionantă. și a spus că absenteismul ar putea să îi facă pe copii să piardă beneficiile pe care educația o oferă sănătății: “Merită menționat faptul că ratele crescute de absență de la școală au consecințe majore dincolo de efectul lor asupra sănătății”.

Sursa: The Guardian

Sursa Foto: Tangducminh / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday