Armata SUA a efectuat atacuri aeriene asupra unor tabere ale milițiilor iraniene din Irak, dar și în Yemen, unde rebelii houthi se pregăteau să lanseze alte două rachete antinavă.

Comandamentul Central al SUA a emis un comunicat de presă în care informează că forțele americane “au lansat atacuri aeriene unilaterale vizând sediul, depozitele și locațiile unde milițiile susținute de Iran testează rachete și drone”. Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat că acțiunile ofensive sunt “un răspuns direct la seria de atacuri ale grupărilor militante iraniene împotriva personalului american și al coaliției din Irak și Siria”. 

Potrivit unui oficial american, citat de CNN, atacurile SUA au vizat, mai exact, două locații din vestul Irakului: orașul Al-Qa’im (în apropiere de granița cu Siria) și orașul Jurf al-Sakhar, la sud de Bagdad. Cel puțin un militant Hezbollah a fost ucis, iar alți doi au fost răniți în urma atacurilor SUA. 

Atacurile asupra facilităților militare folosite de grupările proiraniene vin la doar câteva zile după un masiv atac aerian al acestora asupra unei baze din Irak folosite de SUA. Atunci, majoritatea rachetelor au fost interceptate de bateriile antiaeriane, dar au fost și câțiva soldați răniți.

Noaptea trecută, forțele americane au distrus și două rachete anti-navă care urmau să fie lansate de rebelii houthi din Yemen asupra unor nave civile din Marea Roșie. Comandamentul central al Armatei americane a precizat că “forțele SUA au identificat rachetele în zonele din Yemen controlate de rebelii houthi și au stabilit că acestea reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune”.

Surse: CNN, NY Times

Foto: Miro9966 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday