După numărarea a 86% din voturile exprimate la alegerile primare republicane din New Hampshire (NH), Donald Trump pare a fi adunat mai mult de jumătate din voturile exprimate de susținătorii acestui partid, în timp ce scorul doamnei Haley este de sub 44%. În ciuda faptului că New Hampshire este unul dintre cele mai liberale state americane și aici avea cele mai multe șanse, Nikki Haley spune că va continua cursa.

Trump a câștigat la mare distanță și alegerile interne din Iowa, săptămâna trecută, iar retragerea lui Ron DeSantis, imediat după aceea și înainte de alegerile din NH, pare a-l fi favorizat pe Trump.

Istoric, toți candidații republicani care au câștigat primele două state au ajuns apoi să fie candidați în alegerile prezidențiale. Presa americană consideră, în general, că soarta alegerilor interne republicane este pecetluită, iar Trump va fi candidatul republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, unde îl va înfrunta din nou pe Joe Biden.

Washington Post scrie că victoria lui Trump în NH este una decisivă, acesta apropiindu-se tot mai mult de nominalizarea republicană, “dar rezultatele arată și diviziuni puternice în Partidul Republican, mai ales în privința faptului că alegătorii mai degrabă moderați ai acestuia nu îl susțin pe Trump”.

Următoarele alegeri primare republicane sunt în Carolina de Sud, statul în care Nikki Haley a fost guvernator, dar în care este creditată cu și mai puține șanse decât în New Hampshire. Totuși, doamna Haley a declarat marți seara că va continua cursa. “Cel mai prost păstrat secret în politică acum este cât de mult își doresc democrații ca Donald Trump să fie candidatul republican”, a comentat Haley, marți seara, făcând aluzie la sondajele naționale care arată, într-adevăr, că Trump este singurul candidat pe care Joe Biden l-ar învinge în alegerile prezidențiale. Dar republicanii par tot mai uniți în jurul lui Trump, în ciuda faptului că aceleași sondaje arată că scorul său în rândurile electoratului neafiliat politic continuă să scadă.

Surse alternative: WaPo, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday