Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat că, în Europa, au fost înregistrate peste 30 de mii de cazuri de rujeolă în perioada ianuarie – octombrie 2023, comparativ cu doar 941 în tot anul 2022. Organizația a mai atenționat că, în ultimele luni, cazurile au devenit mai frecvente și se așteaptă ca această tendință să continue, dacă nu sunt luate măsuri urgente.

În România, până la 21 ianuarie, au fost confirmate 3.746 de cazuri de rujeolă, în 36 de județe și în București, conform Institutului Național de Sănătate Publică, care arată că patru dintre persoane și-au pierdut viața. Cea mai mare incidență a cazurilor a fost observată în județele Mureș și Brașov. Cele mai multe dintre cazuri au fost în rândul copiilor cu vârste între unu și patru ani, nevaccinați.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, pe 5 decembrie 2023. De atunci și până pe 21 ianuarie, au fost vaccinați peste 46 de mii de copii, din care peste 7.700 cu vârste între 9 și 11 luni.

 

Agenția pentru sănătate a ONU a transmis că scăderea nivelului de vaccinare este de vină pentru reapariția rujeolei. Virusul este extrem de infecțios și provoacă febră, tuse și, în cazuri rare, pneumonie, inflamații cerebrale și poate duce chiar la deces. Potrivit OMS, pandemia de coronavirus a interferat cu imunizarea copiilor între 2020 și 2022. Organizația estimează că, din diverse cauze care pot fi puse pe seama pandemiei, peste 1,8 milioane de bebeluși nu au mai fost imunizați împotriva rujeolei, în intervalul de timp respectiv. 

“Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea și a preveni răspândirea rujeolei. Este esențial ca toate țările să fie pregătite să detecteze rapid și să răspundă la timp focarelor, care ar putea pune în pericol progresele înregistrate în vederea eradicării acestui virus”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa.

Surse: Politico, Raport INSP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday