Propunerea va fi discutată astăzi în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele membre, explică Financial Times (FT), care citează un document trimis de Bruxelles statelor membre. Astfel, acestea sunt îndemnate să construiască un set de măsuri care să prevadă consecințe pentru scenariul în care planul de pace propus nu va fi acceptat de Tel Aviv. 

Planul de pace menționat prevede normalizarea relațiilor dintre Israel și țările vecine, dar și crearea statului palestinian și recunoașterea acestuia, adică așa-numita “soluție cu două state”. Detaliile unui asemenea plan au fost analizate recent atât de statele arabe din regiune, cât și de SUA.

FT comentează că o astfel de poziție a Uniunii Europene subliniază îngrijorarea tot mai mare în rândul liderilor europeni, în ceea ce privește refuzul premierului Benjamin Netanyahu de a coopera pentru semnarea unei înțelegeri de pace, în contextul în care numărul morților în confruntarea dintre Israel și Hamas crește constant.

Săptămâna trecută, premierul israelian și-a reiterat apelul către armată de a “continua lupta pentru menținerea controlului întregii zone de la vest de râul Iordan”, adică inclusiv Gaza și Cisiordania. Declarația lui Netanyahu a venit la scurt timp după o discuție la telefon cu Joe Biden, în urma căreia președintele SUA a spus că premierul ar putea fi deschis la compromis.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday