Gianni Infantino, președintele FIFA, a anunțat printr-un comunicat de presă că vrea ca sistemul actual anti-rasism, în care jocul este oprit de două ori înainte de a fi întrerupt, să fie schimbat astfel încât să se poată acționa mai dur și mai ferm în cazurile de rasism. 

“Trebuie să implementăm regula pierderii automate a meciului pentru echipa ai cărei fani au comis acte de rasism și au determinat întreruperea jocului, precum și interdicția de a intra pe stadioane în întreaga lume și punerea lor sub acuzare în justiție”, a spus Infantino.

Oficialul a adăugat că el și FIFA sunt alături de victimele rasismului și consideră astfel de evenimente “detestabile”. În weekend, întreaga echipă a AC Milan a părăsit terenul de fotbal după ce portarul său, Mike Maignan, a acuzat fanii Udinese că îl numeau “maimuță”. După incident meciul a fost reluat, iar AC Milan a câștigat cu 3-2. 

Incidentul a provocat un val de reacții, nu doar la nivelul FIFA, ci în toată lumea fotbalului. După terminarea reprizei, Mike Maignan a comentat situația și a spus că “inclusiv fanii care au fost martori și nu au făcut nimic sunt complici la actul de rasism”. Kylian Mbappé și fostul atacant englez Ian Wright și-au exprimat, de asemenea, susținerea față de Maignan și au cerut acțiuni oficiale împotriva rasismului. În Anglia, sâmbătă, mijlocașul de la Coventry, Kasey Palmer, s-a plâns că s-a confruntat cu acte de rasism similare, în timpul meciului cu Hillsborough.

Organizația Kick It Out, care luptă împotriva discriminării, a subliniat că măsurile de aplicat în aceste situații rămân la latitudinea autorităților care trebuie să stabilească reguli mai dure prin care să lupte împotriva abuzurilor rasiste.

FIFA a anunțat în iunie, anul trecut, că va înființa un grup de lucru pentru combaterea rasismului. Acesta însă nu este primul astfel de demers al FIFA, care a mai creat un grup de lucru anti-rasism, dizolvat în 2016, întrucât “s-a considerat că și-a îndeplinit sarcinile”.

Sursa: The Guardian

Foto: Yorgy67 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday