ISW evaluează atacarea cu succes de către Ucraina a regiunilor ruse Leningrad și Tula, în acest weekend, care au distrus două uzine (dintre care una produce sistemele de rachete antiaeriene) și cel mai important terminalul de gaze rusești de la Marea Baltică. Imagini geolocalizate, publicate sâmbătă, arată alte explozii la Smolensk, indicând posibile lovituri ucrainene și în această zonă. Alte lovituri cu drone au fost executate de ucraineni în regiunea Leningrad (unde se află Sankt Petersbrug), pe 18 ianuarie.

ISW arată că acoperirea antiaeriană rusească din nordul Rusiei “este slabă și nu este probabil poziționată pentru lovituri dinspre sud”, fiind concepută pentru un eventual atac NATO dinspre nord-vest și vest. “Loviturile ucrainene din regiunea Leningrad ar putea determina forțele ruse să repoziționeze sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, (…) ceea ce ar putea necesita aducerea unor sisteme suplimentare în zonă”.

Pe de altă parte, presa americană citează surse din Congres care au relatat că, miercurea trecută, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, și directorul Serviciului de Informații Naționale, Avril Haines, au avut o întâlnire cu ușile închise cu mai mulți parlamentari americani, la Casa Albă. Cei mai importanți sfătuitori ai președintelui i-au informat că, dacă Congresul nu va autoriza urgent suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina, Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni, în cel mai bun caz în câteva luni. Ucraina va rămâne fără anumite capacități de apărare aeriană și artilerie în următoarele săptămâni, potrivit oficialilor americani. Au fost prezentate intervale de timp în care situația frontului se va deteriora, dar aceste detalii au rămas secrete.

În același timp, au mai arătat ei, abandonarea Ucrainei ar putea determina și alte țări care se bazează pe SUA în cazul unui conflict (inclusiv Japonia sau Coreea de Sud), să-și regândească alianțele.

Suspendat în Congres de luni bune, ajutorul suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari, a fost gândit de Administrația Biden într-un singur pachet de finanțare alături de Israel și Taiwan.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, le-a declarat reporterilor, după întâlnirea de la Casa Albă, că un acord bipartid pentru aprobarea finanțării pentru Ucraina sunt de 50%.

Surse: NBC, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday