Kirilo Budanov, șeful direcției generale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, a acordat un interviu jurnaliștilor Financial Times, din biroul său din Kiev. Publicația arată că, din calitatea sa, conduce atacurile în spatele liniilor inamice, în teritoriile ocupate de ruși, dar și în Rusia.

Săptămâna aceasta, direcția a lovit cu o dronă un terminal petrolier de lângă Sankt Petersburg și a atacat un depozit de petrol din regiunea Briansk, de la granița cu Ucraina. Tacticile GUR i-au iritat, uneori, pe susținătorii Ucrainei din țările occidentale, și i-au făcut pe unii să se îngrijoreze de un posibil răspuns brutal al Rusiei. 

În legătură cu producția de armament a Rusiei, el a afirmat că țara folosește mai multe arme și muniții decât poate produce și că are probleme de calitate, motiv pentru care este nevoită să apeleze la furnizori străini: “Coreea de Nord este cel mai mare furnizor, în prezent, ei au transferat o cantitate semnificativă de muniție de artilerie, lucru care a permis Rusiei să respire puțin. Fără ajutorul lor, situația ar fi fost catastrofală. Dar rușii ar prefera să nu se bazeze pe ajutorul extern, care întotdeauna a fost considerat o ofensă”. 

Budanov a subliniat că “nu este nici măcar de conceput să credem că ne putem descurca fără o mobilizare, un apel lansat de Comandamentul Armatei Ucrainene. La finalul lui 2023, președintele Zelenski a afirmat că șefii armatei i-au cerut să mobilizeze 400 de mii – 500 de mii de noi soldați, pentru a-i înlocui pe cei uciși sau răniți în cei aproape doi ani de război, dar și pe cei extenuați din cauza luptelor intense.

În urmă cu un an, după ce militarii ucraineni au eliberat părți din regiunile Herson și Harkov, șeful GUR afirma că aceștia vor avansa până în peninsula Crimeea, însă trupele nu au reușit să spargă, în mod decisiv, liniile de apărare ale Rusiei, care au rămas aproape pe aceleași poziții. Acum, Budanov a declarat că “deși planurile inițiale sugerau altceva, ne-am ținut promisiunea. În această vară, unitățile noastre au intrat în mod repetat în Crimeea”.

Budanov a fost membru al trupelor speciale, care au luptat în Donbas în 2014, și a participat la misiuni secrete, inclusiv în Crimeea ocupată. A fost numit la conducerea GUR în 2020, de către președintele Volodimir Zelenski. 

Articolul integral pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday