La capătul unui tunel lung de un kilometru, care ajungea la 20 de metri sub pământ, soldații israelieni au descoperit celule înguste în care Hamas a ținut aproximativ 20 de ostatici. Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, la fața locului nu se mai aflau ostatici, deoarece probabil au fost rapid mutați de Hamas într-o altă zonă, când trupele sale au sosit și au atacat rețeaua subterană.

Intrarea în tunel era plasată în casa unui membru Hamas din orașul Khan Younis, din sudul Gazei, unde Israelul și-a concentrat lupta în ultimele săptămâni. Tunelul era împânzit cu uși-capcană și explozibili și păzit de teroriști, care au fost eliminați de armata israeliană, a precizat purtătorul de cuvânt al IDF.

Zona de detenție conținea cinci celule cu gratii metalice, toalete și saltele. Au fost recuperate inclusiv desene ale unei fetițe de 5 ani, care a fost eliberată anterior de Hamas, în timpul unui armistițiu din noiembrie. IDF a permis accesul presei în labirintul subteran pentru a documenta descoperirea, înainte ca acesta să fie distrus.

Conform mărturiilor, aproximativ 20 de ostatici au fost ținuți aici în diferite momente, în condiții dure, fără lumină naturală, cu aer cu puțin oxigen și umiditate care îngreunează respirația“, a precizat IDF.

Unii dintre ostaticii ținuți acolo au fost eliberați în timpul armistițiului de o săptămână mediat de Qatar. Alții se numără printre cei peste 130 de oameni capturați de Hamas pe 7 octombrie, care încă sunt prizonieri în Gaza.

Surse alternative: IDF, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday