UPDATE, duminică ora 12:15. Jet Propulsion Laboratory, care gestionează multe dintre misiunile robotice ale NASA pentru explorarea Pământului, a anunțat, duminică la ora 3:40 (ora României), că a fost restabilit contactul cu elicopterul Ingenuity. Acest lucru a fost reușit după ce roverul Perseverance a primit instrucțiunea să efectueze sesiuni lungi de ascultare a semnalului elicopterului: “Echipa examinează noile date pentru a înțelege mai bine întreruperea neașteptată a comunicațiilor în timpul zborului 72”, se arată în mesajul postat pe rețeaua X.

Știrea în formă inițială. Cercetătorii de la NASA au transmis că au pierdut contactul cu Ingenuity, elicopterul de 1,8 kilograme care cercetează planeta Marte, pe 18 ianuarie, spre finalul celui de-al 72-lea zbor al său.

Datele Ingenuity trimise în timpul zborului către roverul Perseverance (care acționează ca un releu între elicopter și Pământ), indică faptul că elicopterul a urcat cu succes la altitudinea maximă de 12 metri. În timpul coborârii, comunicațiile dintre elicopter și rover s-au întrerupt, înainte de aterizare. Echipa Ingenuity analizează datele disponibile și ia în considerare următorii pași pentru a restabili comunicațiile cu elicopterul“, a transmis NASA.

Ingenuity și Perseverance au amerizat împreună în februarie 2021, pe fundul craterului Jezero, lat de 45 de kilometri, care adăpostea, în urmă cu miliarde de ani, un lac mare și o deltă a unui râu pe Marte.

Scopul lui Perseverance este de a căuta dovezi ale vieții anterioare pe Marte și de a colecta mostre. Ingenuity servește roverul de dimensiunea unei mașini, într-o misiune extinsă pe care NASA i-a atribuit-o după ce micul elicopter și-a îndeplinit scopul inițial de desfășurare a cinci zboruri pe Marte, în primăvara anului 2021. Ingenuity a efectuat peste 128 de minute de zbor și a parcurs un total de 17 kilometri, în timpul celor 72 de decolări ale sale pe Marte.

Surse alternative: NASA, Space

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday