Două surse iraniene și alte patru surse din regiune au declarat pentru agenția Reuters că lideri din Garda Revoluționară iraniană (IRGC) și din gruparea libaneză Hezbollah se află pe teren, în Yemen, unde ajută rebelii houthi, o grupare de asemenea susținută de Iran, să pregătească atacuri asupra navelor comerciale, în Marea Roșie. 

Cele patru surse regionale au mai spus că Teheranul și-a intensificat livrările de armament către rebelii houthi, de la declanșarea războiului în Fâșia Gaza. Concret, au fost transferate drone cu capabilități avansate, rachete de croazieră antinavă, rachete balistice și rachete cu rază medie de acțiune. Comandanții și consilierii din IRGC oferă, de asemenea cunoștințe, date și suport informațional, pentru a determina care nave comerciale au legături cu Israelul și reprezintă, astfel, o țintă. 

Una dintre sursele iraniene ale agenției a transmis că Gardienii Revoluției i-au ajutat pe rebelii houthi cu pregătirea militară. Concret, spune persoane în cauză, un grup de rebeli houthi a fost, în decembrie, în Iran, unde a fost instruit să folosească rachetele. Sursa adaugă că mai mulți comandanți iranieni au sosit, apoi, la Sana’a, capitala Yemenului, unde au înființat un post de comandă pentru atacurile din Marea Roșie. Și doi foști membri din armata Yemenului au subliniat că există o prezență clară a Gardienilor Revoluției și a Hezbollah în țară. 

Doi analiști au explicat că acțiunile houthi fac parte din strategia Iranului de a-și proiecta influența în regiune, prin grupările proxy. Cei doi mai transmit că Teheranul a vrut să arate că războiul din Gaza va fi costisitor pentru Occident, dacă se va prelungi. “Houthi nu acționează independent. Cu personalul, expertiza și capacitățile lor, nu sunt așa de avansați. Zeci de nave trec zilnic prin strâmtoarea Bab al-Mandeb. Houthi nu are mijloacele, resursele, cunoștințele sau informațiile din satelit pentru a găsi ținte specifice și a ataca”, a detaliat Abdulaziz al-Sager, directorul think tank-ului Gulf Research Center, care și-a concentrat atenția pe capacitățile militanților. O evaluare similară a fost făcută și de Abdulghani Al-Iryani, cercetător senior la un think tank independent din Sana’a.

În decembrie, conducerea Statelor Unite a transmis că Iranul este profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva transportului maritim din Marea Roșie, dar și că serviciile iraniene de informații sunt esențiale pentru identificarea navelor care au legături cu Israel. Ministerul iranian de Externe, în schimb, a negat în mod repetat că structurile iraniene sunt implicate în atacurile declanșate de houthi. 

Houthi a apărut în anii 1980, ca o grupare armată opozantă influenței religioase sunnite a Arabiei Saudite în Yemen. După declanșarea războiului din 7 octombrie, a transmis că va ataca navele comerciale israeliene sau care se îndreaptă către porturile țării, în semn de sprijin pentru luptătorii Hamas. Acțiunile lor au perturbat legătura comercială între Asia și Europa, prin strâmtoarea Bab al-Mandeb. În ultimele săptămâni, SUA și Marea Britanie au răspuns tot mai frecvent aceste atacuri, prin lovirea de ținte houthi din Yemen.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday