Potrivit serviciului de securitate internă al Ucrainei (SBU), agentul era student la o universitate din Odesa și, sub acoperirea că lucra ca șofer de taxi, a început să înregistreze locațiile mai multor depozite de  substanțe toxice, inclusiv de pesticide. Mai departe, avea sarcina să transmită informațiile unui ofițer din serviciul de securitate FSB al Rusiei, identificat la rândul său de agenția ucraineană. 

SBU spune că inamicul spera să provoace un dezastru ecologic în regiune și să destabilizeze situația din țară”, prin lovirea depozitelor cu rachete și drone kamikaze Shahed, de fabricație iraniană. Serviciul mai spune că agentul a cercetat, totodată, și posibile baze militare și rute de deplasare folosite de militarii ucraineni. Acesta a fost arestat în regiunea Odesa.

Agentul a folosit o aplicație populară de mesagerie și mai multe cartele SIM și telefoane mobile pentru a comunica cu FSB. Agenții ucraineni au confiscat toate dispozitivele folosite în cadrul activităților de recunoaștere și sabotaj împotriva Ucrainei”.

Vara trecută, barajul peste Nipru de la Nova Kakhovka (regiunea Herson) a fost aruncat în aer. Ca urmare, zonele din aval au fost inundate, iar scăderea nivelului lacului de acumulare din amonte a pus în pericol siguranța centralei nucleare din regiunea Zaporojie. Totodată, mai multe localități din proximitate au fost evacuate. Autoritățile române și bulgare au transmis, atunci, că nu exista niciun risc de sănătate pentru cei care merg pe litoralul Mării Negre.

Sursa: Deutsche Welle

Foto: Zim235 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday