Conform unui proiect “manifest” citat de Politico, Partidul Popular European vrea ca UE să-și suplimenteze masiv securitatea la granițele externe, pentru limitarea migrației, și să renunțe la planurile de eliminare treptată a motoarelor termice până în 2035. Acesta din urmă reprezintă unul dintre proiectele de referință ale mandatului Ursulei von der Leyen, președinte actual al Comisiei Europene și membru PPE, dar grupul parlamentar argumentează că este nevoie de “sprijinirea industriei”.

În loc să “forțeze” trecerea la mașinile electrice, PPE vrea introducerea unor “concepte inovatoare și instrumente pentru protecția climei, cu extinderea energiilor regenerabile și o economie circulară”. Totuși PPE susține că dorește “să dezvolte în continuare” Green Deal – pachetul legislativ pentru crimă pe care von der Leyen și-a bazat reputația, chiar dacă, în ultimele luni, parlamentarii populari au blocat Green Deal, susținând că “UE riscă să suprasolicite sectorul agriculturii cu zecile de propuneri ale acestui program”.

Proiectul de 14 pagini vorbește, între altele, de problema migrației, dar se referă la aceasta în contextul “necesității de a păstrara valorilor noastre creștine”. De asemenea, propune numirea unui comisar european pentru apărare care să coordoneze politicile din întregul bloc, în timp ce rolul de Înalt Reprezentant al UE ar urma să fie treptat înlocuit de un “comisar de externe al UE”. PPE vrea și numirea unui Consiliu European de Securitate, care să sprijine activitatea noului ministru, în special în cazuri de crize internaționale.

Documentul mai propune, printre altele, ca deciziile de politică externă să nu mai aibă nevoie de consens din partea tuturor statelor membre. Partidul Popular European mai vrea ca Europol să fie extinsă “semnificativ”, de la 650 de angajați, în prezent, la 3.000, ca parte a eforturilor sporite de combatere a traficului de droguri și a amenințărilor teroriste. 

Întrebat despre acest proiect, secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, a declarat că documentul este încă în faza incipientă, urmând să fie modificat în urma unei adunări politice care va avea loc lunea viitoare. 

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday