Rachetele Tomahawk (ofensive) vor costa aproximativ 1,15 miliarde de dolari, iar încă 570 de milioane de dolari va costa instalarea lor pe navele japoneze echipate cu sisteme de apărare antirachetă Aegis. Achiziția face parte din planul de consolidare militară al Japoniei, în contextul tensiunilor cu Coreea de Nord și cu China. Guvernul prim-ministrului Fumio Kishida s-a angajat ca până în 2027 să își dubleze cheltuielile anuale pentru apărare, până la 68 de miliarde de dolari. Japonia ar deveni, astfel, al treilea stat cu cele mai mare cheltuieli militare, după SUA și China.

Planul de achiziționare a rachetelor a fost aprobat încă din noiembrie anul trecut, și conține două tipuri de Tomahawk, Block IV (200 de bucăți) și Block V modernizate (200 de bucăți). Acest tip de rachete poate fi lansat de pe nave de luptă și poate lovi ținte aflate de o distanță de 1.600 de kilometri.

În prezent, oficialii japonezi susțin că Japonia se confruntă cu cel mai sever mediu de securitate de la al Doilea Război Mondial încoace”, având în vedere amenințările Chinei și ale Coreei de Nord. Japonia dorește ca în viitor să sporească cooperarea militară cu SUA, Marea Britanie și alți aliați. Într-o analiză publicată anul trecut de Washington Post, mai mulți oficiali militari au explicat că Japonia se pregătește să renunțe la tradiția sa postbelică de a evita armele ofensive și va cumpăra sute de rachete de croazieră Tomahawk de la americani, “încercând să demonstreze totodată Chinei și Coreei de Nord că Japonia este serioasă în privința autoapărării și că alianța bilaterală cu SUA devine din ce în ce mai puternică în fața amenințărilor de la Beijing și Phenian”.

Sursa: AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday